sreda, 21. januar 2015

Varimo skupaj; Brewiks

Bila je nedelja zjutraj, ko je ura odbila 06:00 :) No, pot iz Zasavja v Črnomelj skozi ovinke ni najbolj prijetna, je pa kot vedno po pivskih izletih užitek videti lepote Slovenije, čeprav v megli. Ob 09:00 sva se s Patrikom pripeljala direktno pred Pivovarno in vinarno Vizir. Na hitro sva izvedela kratko zgodovino vinske kleti in nastanek pivovarne kot odgovor zasičenem trgu z vinom.
Najprej je sledilo pokušanje domačega konjaka, ki je bil odličen! Ni pa nič presenetljivega da je Brewiks plod sodelovanje dveh bratov, Denisa vinarja in pivovarja ter Damirja inženirja elektrotehnike. Združevanje takšnih znanj prinese dobre rezultate in v to smo se v tem dnevu več kot prepričali. Pred pričetkom varjenja smo si na hitro ogledali pivovarno Vizir, kjer lahko na enkrat varijo 500l piva. Celotna tehnologija je domače izdelave, kot rečeno je Damir direktor podjetja Mithraeum, ukvarjajo se z izdelki za pivovarsko, mlečno in vinarsko industrijo.
Pričeli smo z varjenjem piva Matevž z dodatkom krompirja in fižola. S tem pivom se je poiskusilo testirati Brewiks tudi za najbolj specialna piva, predvsem zaradi delovanja črpalke in gostote pivine.
Po mešanju slada in dodatku krompira ter fižola, se je pričelo postopno dvigovanje temperature. Črpalko se lahko nastavlja na tri osnovne hitrosti oz. na čisto poljubno hitrost s pomočjo zaslona. Spodaj si lahko ogledate tudi video.


Bruto volumen 300l, do 70 kg sladu
Črpalka poskrbi za mešanje z nenehnim črpanjem in ustvarjanjem vrtinca. Tako poskrbimo za maksimalno delovanje vseh encimov v sladu. Zanimiv podatek je tudi, da se je voda segrela že prejšnji večer in je zaradi izolacije s kameno volno izgubila le 10 do 15 stopinj. S tem si lahko skrajšamo čas varjenja.
14 kW grelci, potrebuje se tri fazna elektrika in 25 A varovalke

V naslednjem koraku smo s črpalko prečrpali slad v posodo za odcejanje, spiranje, ki zaradi svoje širine naredi tanko pogačo kar pomeni dober izkoristek gostote.

Cevi in priključni ventili so všteti v ceno.
S pomočjo iste črpalke se s specialno šobo opravi spiranje. Posebnost šobe je nežno pršenje pogače in ne kapljanje. Pomeni, da voda počasi pronica skozi pogačo oz. spira, kar pripomore k boljšemu izkoristku.

Šoba za spiranje
V vmesnem času smo poizkušali celotno paleto Vizirjevih piv, ki jih ni prav malo. Osebno me je presenetilo pšenično pivo z ingverjem, kjer se sploh ne občuti pšenice. Seveda je najbol tekel Nori franc in pa Gringo. Debata se je razvijala na vse možne strani, prav tako je bilo skoraj preveč informacij, ki bi si jih želela predstaviti.

Med spiranjem smo se odpeljali v pet kilometrov oddaljeno proizvodnjo halo, kjer nam je Damir na hitro razložil zgodovino podjetja in razkazal proizvodnjo.


Lahko se reče, da so vsa dosedanja znanja združili v Brewiks, med našim obiskom so izdelovali 1000l pivovarno za tujega naročnika, ki si je žele retro videz z bakrom. 

1000l pivovarna

Brewiks med izdelavo, vidijo se nosilci grelcev in nog.

Mobilnost kotla je vsekakor dobrodošla v manjših prostorih.
Ob vrnitvi v pivovarno Vizir nas je prijetno presenetilo kosilo. Deležni smo bili mesa iz žara in seveda kaj se najbolj prileže ob mesu, pivo! :)

Električni krmilnik
Ena izmed slabosti pri naročilu osnovnega modela, je ročni enovrstični regulator. Kjer je potrebno na roke meriti čas.
Po vrenju in degustacijah je bilo potrebno ohladiti pivino, model na katerem smo varili še ni imel vgrajenega cevnega toplotnega izmenjevalca v kotlu. Tako smo pivino ohladili s pomočjo zunanjega ploščnega izmenjevalca toplote.


Po hlajenju in pretakanju v fermentacijski tank je sledilo še nakupovanje eliksirja za domov. Še zadnji klepet in pot pod noge.


Ni komentarjev:

Objavite komentar